Η υγρασία είναι η παρουσία νερού υπό μορφή υδρατμού στον αέρα του περιβάλλοντος και αποτελεί αναπόφευκτο συστατικό του. Σε κανονικά επίπεδα (40%- 50%) είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος.
Πάνω από τα ποσοστά αυτά υπάρχει κίνδυνος υγρασίας και δημιουργίας μούχλας. Όταν είναι από 70% και πάνω σχηματίζει σημάδια μούχλας, φουσκώνει ή ξεφλουδίζει τις μπογιές στους τοίχους και καταστρέφει έπιπλα, βιβλία, ξύλινα πατώματα και υφάσματα, ιδιαίτερα σε χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, όπως υπόγεια, ή μένουν για πολύ καιρό κλειστοί, όπως εξοχικά σπίτια.
Πώς θα καταλάβεις ότι έχει «πιάσει» μούχλα στο σπίτι σου;
Η μούχλα στο σπίτι είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους αναπνευστικών προβλημάτων και αλλεργιών. Στην ίδια αιτία μπορεί να οφείλονται δερματικά προβλήματα, συνεχής κόπωση και ναυτία.Αν δεις ότι σε κάποιο σημείο το χρώμα έχει αρχίσει να ξεφλουδίζει, πρέπει να σου μπουν ψύλλοι στα αυτιά. Επίσης, οποιαδήποτε διαρροή νερού, υγροί τοίχοι ακόμα και ολόκληρα δωμάτια με υπερβολική υγρασία, πρέπει να σε υποψιάσουν.
Πώς θα αντιμετωπίσεις το πρόβλημα;
1. Η μούχλα απεχθάνεται την καθαριότητα.
Το συχνό σκούπισμα και η γενική καθαριότητα του σπιτιού είναι οι πιο εύκολες λύσεις, αν θέλεις να προλάβεις την εμφάνιση του πράσινου μύκητα. Φρόντισε να πλένεις, να σκουπίζεις και να καθαρίζεις τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα!
2. Φρόντισε για τον σωστό αερισμό του χώρου σου.
Μην απλώνεις υγρά ρούχα μες στο σπίτι και μην αφήνεις το μπάνιο σου βρεγμένο. Αν το σπίτι σου δεν διαθέτει ειδικό σύστημα εξαερισμού θα πρέπει να ανοίγεις συχνά τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.
3. Περιόρισε το πότισμα των φυτών στους εσωτερικούς χώρους.
Θα πρέπει να περιορίσεις το συχνό πότισμα τους στους εσωτερικούς χώρους. Εκτός του ότι δεν κάνει καλό για τα ίδια τα φυτά, μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες εκπλήξεις. Αν θέλεις, λοιπόν, να περιορίσεις το φαινόμενο, έχεις δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να μεταφέρεις τα φυτά στον κήπο ή το μπαλκόνι σου και η δεύτερη είναι να ελαττώσεις το πότισμα.
4. Στέγνωσε γρήγορα τα ρούχα.
Μερικές φορές θα αναρωτιέσαι γιατί μυρίζουν τα ρούχα σου, όταν τα βγάζεις από το πλυντήριο. Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο. Το πρώτο φανερώνει ότι το πλυντήριο σου χρειάζεται καθάρισμα. Αν έχεις μόλις φροντίσει για αυτό, θα πρέπει να εξετάσεις το δεύτερο σενάριο. Ξεχνάς τα βρεγμένα ρούχα μέσα στο πλυντήριο για πολλές ώρες ή ακόμα και ημέρες; Τότε αυτή η άσχημη μυρωδιά δεν είναι τίποτε άλλο από μούχλα.
5. Καθάρισε τις υδρορροές.
Οι υδρορροές βρίσκονται στο εξωτερικό του σπιτιού, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένες σε όλες τις κακουχίες, τα καιρικά φαινόμενα αλλά και τις διάφορες απειλές του εξωτερικού περιβάλλοντος, όπως είναι η μούχλα. Ακόμη και αν έχεις φροντίσει για την τοποθέτηση ειδικής μόνωσης, δεν θα πρέπει να επαναπαύεσαι. Πρέπει να ελέγχεις την κατάσταση των υδρορροών, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο.
6. Αντιμετώπισε άμεσα τις υδραυλικές βλάβες.
Υδραυλικές βλάβες, όπως είναι οι σπασμένες σωληνώσεις, είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση του φαινομένου της μούχλας στο σπίτι. Πορώδη υλικά όπως είναι τα κεραμίδια σκεπής ή τα ξύλινα κουφώματα θα πρέπει να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν αν έχει εισχωρήσει μέσα τους νερό.
Tips:
1.Μπορείς να προμηθευτείς με έναν μετρητή υγρασίας, ώστε να ελέγχεις συστηματικά τα επίπεδα της στο εσωτερικό του σπιτιού σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις μία ξεκάθαρη εικόνα για το περιβάλλον του σπιτιού σου και να προλάβεις έγκαιρα την εμφάνιση του φαινομένου «μούχλα στο σπίτι».
2. Αγόρασε αφυγραντήρα. Θα πρέπει να αφήσεις τον αφυγραντήρα σε ένα σημείο και εφόσον οι εσωτερικές πόρτες είναι ανοικτές, η υγρασία στο σπίτι θα μεταναστεύσει προς τον αφυγραντήρα, μέχρι να είναι αρκετά κοντά στον ανεμιστήρα του αφυγραντήρα ώστε να τον ρουφήξει. Αν δεν έχεις αυτή την οικονομική δυνατότητα βάλε παντού τις πέρλες πυριτίου τις οποίες και θα αλλάζεις πολύ συχνά όταν το μπολ και η συσκευασία γεμίζει νερό.
3. Η υγρασία σε ντουλάπα θα φύγει με τη βοήθεια της κιμωλίας. Το πρώτο που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις μερικές και να τις βάλεις σε τούλια. Μετά να τις κρεμάσεις σε διάφορα σημεία μέσα στην ντουλάπα.