Όταν διψάς και κατεβάζεις ένα μπουκάλι νερό μέσα σε δευτερόλεπτα, πιθανότατα η επόμενη κίνησή σου να είναι να ξαναγεμίσεις αυτό το μπουκάλι επειδή η ενυδάτωση είναι στις προτεραιότητές σου.
Και πολύ καλά κάνεις, αλλά το πλαστικό μπουκαλάκι δεν πρέπει να το ξαναγεμίζουμε, αφού τελικά μάλλον μας κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Αυτό συμβαίνει επειδή το BPA, ένα χημικό που χρησιμοποιείται στην κατασκευή των πλαστικών, μπορεί να μπει στο νερό και να αναπτύξει γρήγορα, επικίνδυνα βακτήρια στα κοιλώματά του (γι' αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείς πολλές φορές και τα καλαμάκια επίσης). Τι συμβαίνει με αυτά τα βακτήρια;
Μπορούν να επηρεάσουν την ωορρηξία, να αυξήσουν τον κίνδυνο ορμονικών προβλημάτων, όπως η ενδομητρίωση ή και ο καρκίνος του μαστού, ανάμεσα στα άλλα.
Όλα αυτά που διαβάζεις, έχουν αποδειχτεί και επιστημονικά. Σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Treadmill Reviews, οι ερευνητές έλεγξαν μπουκάλια νερού που χρησιμοποιούνταν από αθλητές για μία εβδομάδα, και βρήκαν πως ο αριθμός των βακτηρίων ξεπέρασε τις 900.000 μονάδες ανά τετραγωνικό εκατοστό. Αυτό σημαίνει περισσότερα βακτήρια απ' όσα βρίσκεις σ' ένα κάθισμα τουαλέτας.
Για να ενυδατωθείς ακίνδυνα, πρέπει, λοιπόν, να αποφεύγεις την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών μπουκαλιών μιας χρήσης. Αγόρασε ένα μπουκάλι από γυαλί ή ανοξείδωτο χάλυβα και γέμισέ όσες φορές θέλεις.